top
Please update your Flash Player to view content.
Na inicijativu Sindikata pravosuđa Srbije, juče je održan sastanak u Ministarstvu pravde i državne uprave koji je prekinut, odnosno odložen, jer je Ministarstvo na sastanak došlo nespremno. Po ko zna koji put, Sindikat je navodio probleme sa kojima se suočavaju zaposleni u pravosuđu a sve kako bismo sa problemima upoznali novog državnog sekretara. Sa druge strane, Ministarstvo pravde i državne uprave više od godinu dana samo “pokušava da razume” ali nije spremno da reaguje i pozabavi se problemima kako bi otklonilo greške u sistemu. Zbog smanjenje broja sudija i tužilaca, automatski je došlo do smanjenje broja službenika u pravosuđu. Sudije i tužioci su vraćeni a broj službenika je ostao isti, to jest nedovoljan. Promenom vlasti u nama je rođena nada da će se odnos prema pravosuđu promeniti. Međutim, zaposleni su i dalje žrtve i pokriće za sve greške u pravosudnom sistemu, počev od dugovanja pravosuđa, preko štednje, pa do dospele štete na naplatu zbog promašene reforme.
Naime, iako je inicijativa sa predlogom da se potpisani sporazum konkretizuje kroz izmenu Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe Ministarstvu upućena pre tri nedelje, Ministarstvo do danas nije obavilo konsultacije sa Ministarstvom finansija. Izražavamo veliku zabrinutost jer ne možemo da dokučimo šta je pozadina ovog sastanka – slučajna nespretnost ili izgovor.
Istovremeno, naglašavamo da minimalna zarada u Srbiji iznosi 180 evra, a prosečna 395 evra. Plata tužioca i sudije na osnovnom nivou iznosi 800 evra a administracije 250. Poređenja radi, plate u pravosuđu u odnosu na lokalni nivo, javni sektor i neke druge državne organe niže su i do 50%. Zarade zaposlenih u zatvorima niže su od policijskih za 30%.
Zbog toga, podsećamo da Nikola Selaković nije ministar bez portfelja nego je zadužen resorom pravde, pa bi trebalo i da se bavi problemima iz svog resora, odnosno da sa reči pređa na dela. Evo i njegove izjave od pre godinu dana: “Selaković je napomenuo da su uslovi izuzetno teški, kako za sudije i tužioce, tako i za članove sudske uprave, odnosno osoblje koje radi u sudovima za izuzetno niske plate, kao i da je to pitanje na koje će biti usmerena buduća aktivnost”.

bottom