top
Please update your Flash Player to view content.
Predsednik Gradskog odbora sindikata zaposlenih u upravi, pravosuđu i društvenim organizacijama grada Novog Sada i opština Južnobačkog okruga, Lazar Škorić, održao je 15. oktobra 2013. godine pres konferenciju. Na pres konferenciji predsednik je ukazao da je sindikat protiv najavljenih mera Vlade Republike Srbije za prevazilaženje teškog ekonomskog stanja u Republici Srbiji, jer je veći deo mera usmeren na zaposlene u javnom sektoru. Većina zaposlenih u gradskim upravama imaju zaradu ispod republičkog proseka tako da će merom koja se odnosi na oporezivanje zarada preko 60.000,00 odnosno 100.000,00 dinara biti obuhvaćen manji broj zaposlenih.
Pored toga, Lazar Škorić je istakao da dok se sa jedne strane u medijima ističe potreba racionalizacije i smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, u Gradskoj upravi grada Novog Sada i dalje se radnici zapošljavaju po partijskoj liniji.
Prema podacima koje ima Sindikat u Gradskoj upravi grada Novog Sada, nakon promene vlasti zaposleno je više od 160 novih radnika. Predsednik Lazar Škorić je istakao da sindikat nije protiv novog zapošljavanja ali da je protiv zapošljavanja na ovaj način. On je javno rekao da gradonačelnik grada Novog Sada, Miloš Vučević i predsednik Skupštine grada, Siniša Sević, donose odluke o zapošljavanju radnika bez konkursa.
Što se tiče socijalnog dijaloga u Novom Sadu postoji, ali samo u tom delu da se razgovora sa predstavnicima gradske vlasti na Socijalno ekonomskom savetu Novog Sada, dok konkretnih rezultata nema. Sindikat već godinu dana uzalud pokušava da se sastane sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem kako bi se razgovaralo i potpisao kolektivni ugovor kod poslodavca.

bottom