top
Please update your Flash Player to view content.

Na sednici Gradskog odbora, koja je održana 12. februara 2013 godine, članovi Gradskog odbora su usvojili Izveštaj o radu Gradskog odbora u 2012. godini kao i Plan rada Gradskog odbora za 2013. godinu. Članovi Gradskog odbora su ukazali na veoma loš materijalni položaj zaposlenih i usvojili su zaključke koji su upućeni nadležnim Ministarsvima i institucijama u cilju pronalaženja rešenja za poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih.

Zaposlenima u pokrajinskim organima uprave i službi AP Vojvodine, sa srednjom i nižom stručnom spremom smanjene su zarade. Gradski odbor je podržao Sindikalnu organizaciju radnika pokrajinskih organa uprave i službi AP Vojvodine koja ulaže velike napore kako bi se zarade zaposlenima sa srednjom i nižom stručnom spremom vratile na nivo pre smanjenja. Smanjenjem plata zaposlenima sa nižom i srednjom stručnom spremom dovedena je u pitanje egzistencija i zaposlenih i njihovih porodica. Nelogično je da se u periodu poskupljenja osnovnih životnih namirnica i najosnovnijih troškova života, zarade zaposlenih koje ni pre smanjenja nisu bile dovoljne da pokriju sve ove troškove, dodatno smanjuju.

 

Isto tako i svi zaposleni u Gradskoj upravi grada Novog Sada, dobili su u januaru zaradu nižu za deset posto u odnosu na decembarsku. Za sada im je obećano da će im se smanjenje zarada nadoknaditi prilikom isplate zarade u februaru.

Gradski odbor Sindikata zaposlenih u upravi, pravosuđu i društvenim organizacijama grada Novog Sada i opština Južnobačkog okruga ukazao je i na izuzetno loš materijalni i socijalni položaj zaposlenih u pravosuđu i zahteva hitno pronalaženje rešenja za ovu situaciju, s obzirom da je egzistencija zaposlenih u pravosudnim organima ozbiljno dovedena u pitanje. Od nadležnih Ministarstava zahteva se da se zaposlenima u pravosudnim organima hitno poveća visina osnovice za obračun plata zaposlenih u pravosuđu, koja je na sramno niskom nivou. Veliki broj zaposlenih sa nižim koeficijentima primaju zarade ispod zakonom propisane i zagarantovane minimalne zarade, što je ponižavajuće i sramno i suprotno Zakonu. Ovakvim postupanjem prema zaposlenima u pravosudnim organima, položaj zaposlenih nikada nije bio gori, a mizernim iznosima zarada koje su ispod minimalne, ozbiljno je dovedena u pitanje egzistencija zaposlenih i članova njihovih porodica koje oni izdržavaju. Gradski odbor zahteva od Ministarstva pravde da, dok se ne poveća visine osnovice za obračun plata zaposlenih u pravosuđu, da se poveća stimulacija koja se isplaćuje zaposlenima i to na 10.000,00 dinara, koliko dobijaju i zaposleni u policiji.

 


bottom