top
Please update your Flash Player to view content.

U organizaciji Udruženja ugostiteljstva i turizma Privredne komore Beograda, u beogradskom hotelu “Zira”, u četvrtak 17. oktobra 2013. godine, održana je Treća regionalna turistička konferencija na temu “Inovacije i turizam”.

Povećanje konkurentnosti privrede jeste cilj privrednog razvoja Republike Srbije, a konferencija je upravo ono što omogućava privrednim subjektima da se uključe na domoće i inostrano tržište, omogućava jačanje regionalne saradnje i umrežavanja u regionu.

Inovacije i turizam, kao pokretači razvoja privrede, spoj teorije i prakse, razmena iskustava i primera dobre prakse sa vodećim predstavnicima iz industrije turizma i hotelijerstva, preduzetništva, inovacija, održivog razvoja, informaciono komunikacionih tehnologija, brendiranja - samo su neke od tema koje su bile zastupljne na konferenciji, koju je otvorio predsednik Privredne komore Beograda Milan Janković.

 

Obraćajući se brojnim učesnicima ovog skupa, Janković je kritikovao odluku države da, bez prethodnog konsultovanja sa hotelijerima, podigne stopu PDV-a na hotelske usluge sa 8 na 20 odsto, što bi uništilo hotelsko-turističku privredu Srbije.

- Ovim potezom imaćemo više štete nego koristi – dobićemo dinar, a izgubićemo tri! Privredna komora Srbije, HORES i sve druge asocijacije će pismenim putem zamoliti da se ova tema uvaži u Skupštini i da se o njoj razgovara – istakao je Janković.

Takođe je pomenuto kako turizam i ugostiteljstvo nema svoje ministarstvo nego samo sektor u okviru nekog ministarstva i da je neophodno da ova veoma važna privredna grana dobije svoje ministarstvo.

Sa ovom konstatacijom složio se i eminentni stručnjak za turizam prof. dr Slobodan Unković sa Singidunum Univerziteta:

- Srbija je u 2012. godini postigla dobre rezultate, ostvarivši rast stranih turista od 9%. Taj trend se nastavlja i u ovoj godini (kad očekujemo porast za 10%), čime ostvarujemo 2,5 puta veću stopu rasta nego svetski turizam! Ove godine očekujemo devizni prihod od turizma u iznosu od 988 miliona dolara. A onda, kao bomba stiže informacija da treba povećati PDV! Time se uvodi mera koja direktno utiče na povećanje nezaposlenosti – poručio je Unković.

O novoj temi koja nosi naziv “crowdsourcing” govorio je prof. dr Siniša Zarić sa Ekonomskog fakuleta u Beogradu, dok je direktor Turisitčke organizacije Beograda Dejan Veselinov predstavio inovacije u promociji Beograda kroz aktivnosti TOB-a.Takođe je obrđena i tema komunikacije u turizmu i njen značaj u ovoj oblasti. Na konferenciji su govorili i brojni drugi turistički eksperti iz zemlje, ali i regije – Makedonije, Rumunije, Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, predstavivši konkurentske prednosti ovih zemalja za razvoj turizma.


bottom