top
Please update your Flash Player to view content.
Na današnji dan, počevši od 1980. godine počeo je da se obeležava Međunarodni dan turizma,
Polazeći od činjenice da pandemija Covid 19 ima ogroman društveni i ekonomski uticaj, da  podaci pokazuju da su svetske turističke destinacije ove godine zabeležile 147 miliona manje međunarodnih dolazaka, da su podjednako pogođene i razvijene i ekonomije u razvoju, da su marginalizovane grupe i najugroženiji najteže pogođeni, kao i da će re-start turizma pomoći globalni oporavak, Svetska turistička organizacija (UNWTO) odlučila je da se ovogodišnji SVETSKI DAN TURIZMA (27.septembar ) fokusira na Turizam za Inkluzivni rast. Tim povodom Zurab Pololikashvili, generalni sekretar UNWTO, kaže “Ovo je prilika da pogledamo dalje od turističkih statistika i priznamo da iza svakog broja stoji osoba. Zato UNWTO poziva svoje države članice, kao i nečlanice, sestrinske agencije UN-a, preduzeća i pojedince da proslave jedinstvenu sposobnost turizma da osigura da niko ne zaostaje dok se svet ponovo otvara i gleda u budućnost“.
Ovogodišnja poruka Svetskog dana turizma, koji u svojoj osnovi ima ideju jačanja svesti o društvenoj, kulturnoj, političkoj i ekonomskoj vrednosti turizma i doprinosu koji ovaj sektor daje održivom razvoju, glasi „Ljudska želja za putovanjem i istraživanjem je univerzalna, zato turizam mora biti otvoren da svako može da uživa“.
Danas se obeležava Svetski dan turizma koji je ove godine u znaku digitalnih transformacija.
Svim zaposlenim radnicima u turizmu SSS Grada Novog Sada i opština Odbor Ugostiteljstva i turizma čestita praznik sa željom da i u buduće istrajemo u borbi za prava radnika i bolje uslove za zaposlene u ovoj oblasti rada.
                                                                                                                                                                                                              Valerija Ember,
predsednik Gradskog odbora turizma i ugostiteljstva Novog Sada

bottom