top
Please update your Flash Player to view content.
Privredne grane koje su se najviše pogođene krizom i koje će se duže oporavljati su turizam i ugostiteljstvo, potom trgovina koja se ne odnosi na prodaju životnih namirnica i sektor transporta ljudi.
Potpuna obustava zapošljavanja dogodila se u turizmu, ugostiteljstvu, kontakt i biznis centrima gde se ujedno dogodio i najveći broj otpuštanja. (Radnici na određeno vreme i sezonski radnici)
Korona virus je potpuno poremetio turizam, ali i druga putovanja. Od izbijanja epidemije vesti se šire brže od samog virusa, a radnici u turizmu, kao i cela industrija putovanja, trpe značajne gubitke. Koliki će gubici stvarno biti još niko ne može da pretpostavi.
Mnogi hoteli u Srbiji su zatvoreni, a neki  ustupljeni. Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom Ministarstva pravde ustupila je vladinom Kriznom štabu za suzbijanje virusa korona četiri hotela u Novom Sadu, Subotici i na Paliću sa oko 600 ležajeva. Ustupljeni su hoteli "Vojvodina" i "Putnik" u Novom Sadu, "Patria" u Subotici i "Prezident" na Paliću a u svim objektima će biti sprovodene sve mere zaštite od širenja virusa. Dva novosadska i subotički hotel bili su na raspolaganju za smeštaj zdravstvenih radnika koji su na prvoj liniji borbe protiv virusa. Kapacitet četiri hotela je blizu 600 mesta.
Mere koje je predstavila država za pomoć privredi nisu dovoljne za sektor ugostiteljstva i primenjive su delimicno.
Hoteli u Beogradu za strane turiste, za poslovne ljude, sigurno neće raditi do oktobra, u najboljem slučaju. Biće velikih problema za njihov opstanak, jer tu se radi o opstanku. Oni nemaju rezervu.
- Hotele i lokalne samouprave treba da pomognu hotele.
- Porez na imovinu je izuzetno visok, potrebno je da se za ove mesece kada ne rade, hoteli oslobode plaćanja poreza, kao i restorateri, jer ukupno 42 fiskalna i parafiskalna nameta plaćaju ugostitelji.
Značajna mera pomoći ovom sektoru bilo bi i smanjenje PDV-a na hranu sa 20 na 10%.
Problem su i računi ka javnim preduzećima jer plaćaju angažovanu struju koja je izuzetno visoka i kada ne rade.
Sindikat ugostiteljstva podržava zahteve Udruženja ugostiteljskih radnika kao i strukovnih  udruženja iz ove oblasti u smislu mera i pomoći ovojprivrednoj  grani.
 “U pogledu deviznog priliva ti gubici se procenjuju u iznosu do 300 miliona evra za pet meseci, imajući u vidu veoma visok rast turističkog prometa u januaru i februaru koji je nagoveštavao jednu od najboljih godina u turizmu”, kažu resornom ministarstvu.
U prva dva meseca tekuće godine, kako navodi resorni ministar, u Srbiji je ostvaren rast ukupnih dolazaka od 21 odsto, a procenat rasta noćenja od 22 odsto, što je ukazivalo da bi 2020. godina bila najbolja od 1989. godine.
Turizam, kao dinamično rastuća privredna grana, ima potencijal da po završetku krize, brže stane na noge nego drugi sektori, veruje i resorni ministar.
Svetska turistička organizacija (UNWTO) pozvala je vlade da turizam uključe kao prioritet u planove i akcije oporavka, kaže se u saopštenju ove organizacije. Svetska turistička organizacija, kao agencija Ujedinjenih nacija nadležna za turizam i održivi razvoj, može pružiti smernice oporavka i podrške merama oporavka svojim članovima. Ovo se pre svega odnosi i na privatni i na javni sektor turizma, s obzirom na to da poslednjih decenija turizam predstavlja izuzetno profitabilnu granu ekonomije mnogih država.

Predsednica GOS ugostiteljstva i turizma
Valerija Ember

bottom