top
Please update your Flash Player to view content.

Vlada Republike Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici mere za prevazilaženje posledica aktuelne suše, koje se odnose na oslobađanje poljoprivrednika određenih finansijskih obaveza ili njihovo prolongiranje.
Takođe, pomenute mere odnose se i na intevencije na tržištu kako bi se obezbedila stabilnost u snabdevanju i cenama, kao i finansijska pomoć poljoprivrednicima povećanjem podsticaja.
Ove mere omogućavaju da se registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, koja su zaključila ugovore o kratkoročnim i dugoročnim kreditima kod kojih je Ministarstvo poljoprivrede, subvencionisalo kamatnu stopu, omogući dodatni „grejs period“ od godinu dana tokom kojih ne vraćaju glavnicu, a nastavljaju ugovoreno plaćanje kamate.

Registrovana poljoprivredna gazdinstva se oslobođaju plaćanja naknade za odvodnjavanje i navodnjavanje za 2011. i 2012. godinu. Potrebno je i da se uputi preporuka lokalnim samoupravama da oslobode registrovana poljoprivredna gazdinstva plaćanja zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini za 2012. godinu.
Vlada je odlučila da Republička direkcija za robne rezerve interventno kupi do 200.000 tona merkantilnog kukuruza na domaćem tržištu, u cilju popunjavanja strateških rezervi, a privremeno će biti ukinute carine i prelevmani na uvoz svih vrsta žitarica do naredne žetve.
Vlada i nadležna ministarstva će pratiti izvoz svih vrsta žitarica i u slučaju izvoza koji bi značajno ugrozio snabdevanje domaćeg tržišta, biće preduzete odgovarajuće mere.
Podsticaji za tov junadi biće povećani sa postojećih 5.000 dinara po grlu na 10.000 dinara, a za tov svinja sa postojećih 500 dinara po grlu na 1.000 dinara do kraja godine.
Postojeći iznos premije za mleko od pet dinara po litru povećan je na sedam dinara za treći i četvrti kvartal ove godine, a do kraja godine biće proširen broj korisnika podsticaja za genetsko unapređenje stočarstva ublažavanjem kriterijuma za sticanje prava na te podsticaje.
Ministar poljoprivrede Goran Knežević je ukazao i na to da većina predloženih mera zahteva izmenu određenih uredbi, dodajući da će u saradnji s ostalim ministarstvima, nastojati da se već tokom vikenda isprave ili napišu nove, a već početkom sledeće nedelje održi vanredna sednica Vlade da bi mere bile realizovane u najkraćem mogućem roku.
Za realizaciju Program mera za ublažavanje katastrofalnih posledica suše, koji je donela Vlada Republike Srbije, biće izdvojeno od 12 do 15 milijardi dinara.


bottom