top
Please update your Flash Player to view content.
Obaveštavamo javnost da je Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština, u saradnji sa italijanskom nevladinom organizacijom „ARCI“, dana 16.10.2014.godine u zgradi Radničkog doma “Svetozar Marković”, organizovao Okrugli sto na temu “Korupcija u institucionalnim telima”.
Na Okruglom stolu su uz goste iz Italije (Nikola Leoni, gradonačelnik Gazoldo degli Ippoliti - Provincija Mantova; Branislav Vukotić, NVO “ARCI”; Alem Gračić, sindikat “CISL”) učestvovali i relevantni predstavnici najvažnijih društveno-političkih činilaca u Srbiji: Miroslav Vasin, Pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova; Drago Đokić, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova; Bojan Torbica, pomoćnik gradonačelnika Novog Sada; Ljiljana Stojšić, načelnica inspekcije rada za južno-bački okrug; Iva Tašić, predstavnica NVO “Balkans let's get up!”, kao i predstavnici SSSNS i opština.
Na Okrugom stolu postignuta je saglasnost u oceni da je u Srbiji korupcija veliki problem na svim nivoima, kako u strukturama vlasti, tako i u javnim/državnim službama. Osim ovog problema, zabrinjavajuće je to što, iako je Srbija usvojila većinu antikorupcionih zakona(osim Zakona o uzbunjivačima, što je nedopustivo), oni se i dalje ne sprovode jer nisu određeni mehanizmi za delovanje. Takođe, istaknuto je da lokalni akcioni planovi za borbu protiv korupcije skoro da i ne postoje, što je jedan od preduslova za borbu protiv korupcije.
Zaključak je da se na ovom polju mora daleko više raditi u svim segmentima, a naročito u vidu edukacije, prevencije i sprovođenja zakona, tj. sankcionisanja ovog krivičnog dela.
Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština organizacijom ovog događaja poslao je jasnu poruku javnosti, ali i svim strukturama vlasti, da će čvrsto podržati borbu protiv korupcije u Srbiji i aktivno raditi na ovom polju jer korupcija iz godine u godinu osiromašuje zemlju u milionima(ili čak milijardama) evra, degradirajući moral običnih ljudi koji su često prinuđeni da se i sami uključe u korupcione tokove kako bi opstali i osigurali sebi osnovna građanska i ljudska prava.
bottom