top
Please update your Flash Player to view content.

Sekcija žena - Vesti

Sekcija žena Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština  je danas održala sastanak putem ZOOM platforme sa temom "Rodno osetljiv jezik" o čemu  nam je govorila lingvistkinja mr Maja Sedlarević kroz svoju prezentaciju. Zoom sastanku su pored članica Sekcije, prisustvovali i predsednik Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština  Vladimir Gvozdenović, kao i Emira Mešanović iz Olof Palme Centra iz Švedske i Pauli Kuitunen iz Narodne škola Viskadalen, Švedska, sa kojima tradicionalno saradjujemo.
Godišnja međunarodna kampanja 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilјa započinje 25. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv nasilјa nad ženama, i traje do 10. decembra, Dana lјudskih prava. Pokrenule su je aktivistkinje Instituta za globalno liderstvo 1991. godine, a Centar za žensko globalno liderstvo svake godine koordinira kampanju.
Kampanja se sprovodi kao organizovana strategija pojedinaca i organizacija širom sveta za pozivanje na prevenciju i eliminisanje nasilјa nad ženama i devojkama.
Ovu inicijativu civilnog društva podržale su Ujedinjene nacije i generalni sekretar UN, Antonio Gutereš, lično.
Ove godine UNiTE kampanja pod sloganom “UJEDINIMO SE da zaustavimo nasilјe nad ženama” poziva na globalne akcije za podizanje svesti i jače zalaganje na prevenciji i eliminisanju nasilјa nad ženama, na akcije razmene znanja i inovacija.
Osim ovoga, od izuzetne je važnosti ohrabrivanje žena svih starosnih dobi da o problemu govore, a ne da žive u strahu. Iako različite svetske kulture i tradicije ženama daju različite uloge, to ne znači da je ispaštanje žena u tu svrhu na bilo koji način opravdano, naprotiv. Civilizacija korača napred, a žene su ravnopravne u tom hodu, samo je neophodno zajednički ukloniti prepreke ka cilju, ponajpre pružajući im podršku.

Od 2008. godine, Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC) obeležava 7. oktobar kao Svetski dan dostojanstvenog rada. Tog dana radnici i članovi sindikata širom sveta obeležavaju ovaj dan, kao simbol borbe za sigurnost radnog mesta, za redovne plate, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, bez diskriminacije, bezbednost na radu, mogućnost organizovanja u sindikate radi zaštite svojih interesa, te uključivanje u socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje, jer su to sve uslovi koji podrazumevaju pojam – dostojanstveni rad, i samo u slučaju da su ispunjeni ovi uslovi čovek može da živi od svog rada - DOSTOJANSTVENO.   
Dostojanstveni rad se temelji na uverenju da su za društveni napredak i razvoj, neophodne  sve četiri njegove osnovne komponente a to su: zapošljavanje, radno pravo, socijalni dijalog i socijalna zaštita. Svi ljudi moraju imati pravo na rad, na dobre uslove rada i na zaradu dovoljnu za osnovne socijalne, ekonomske i porodične potrebe, jer to je rad dostojan slobodnog čoveka, koji je precizno ugovoren od obe strane, koji je predvidiv i bezbedan i u fizičkom i mentalnom smislu i gde postoje jednake mogućnosti za žene i muškarce.

Sekcija žena SSSNS, Omladinska prestonica evrope (OPENS2019) i Omladina JAZASa Novi Sad pozivaju vas da budete deo projekta "Večera sa komšijama" i prisustvujete koncertu dva vokalna i dva folklorna sastava i svojim prisustvom pomognete našoj sugrađanki, 12-ogodišnjoj Aleksandri Krstić, koja boluje od cerebralne paralize i neophodna joj je hitna hiruška intervencija. Koncert će se održati u Velikoj sali Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada (Radnički dom "Svetozar Marković", Bulevar Mihajla Pupina 24) u subotu 22. juna 2019. Godine od 18.00 sati.

Sekcija žena Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština, poziva naše članice da se prijave učešće u tribini povodom obeležavanja Međunaodnog dana žena, 8. marta, i turistički obilazak Sremskih Karlovaca.

Tribina će se održati u svečanoj sali opštine Sremski Karlovci, nakon čega će biti organizovan turistički obilazak i poseta vinskom podrumu Bajilo.


Za prijave i dodatne informacije pišite u Inbox preko FB Sekcije žena SSSNS i opština.


bottom