top
Please update your Flash Player to view content.
POŠTOVANI RADNICI, KOLEGE BUDIMO RADNICI ZA POŠTOVANJE
URADIMO ISPRAVNU STVAR – POKAŽIMO RADNIČKU SOLIDARNOST

Pokrenuli smo akciju “Dajem crveni karton”.
Prvi Crveni karton, u Novom Sadu, potpuno zasluženo dobilo je rukovodstvo JKP “Informatika” i politika stranačkog zapošljavanja!
U petak 20. marta 19 radnika JKP “INFORMATIKA” NOVI SAD dobilo je otkaz.
Formiranje otkaza i njihovo uručenje išlo je mimo svih procedura koje tako ozbiljan potez zahteva. Radilo se po sistematizaciji donešenoj mimo institucija koje o tome treba da donesu svoj sud. Za otpuštanje nisu definisani kriterijumi. Ovakav postupak predstavlja izvrdavanje zakona i demonstraciju moći.
Bahatošću potvrđuje nehumani odnos prema zaposlenima.
Među otpuštenima su radnici sa teškim oboljenjem ili zdravstvenim problemom u porodici, hranitelji porodice, neki i sa preko trideset godina staža. Visokoobrazovani i oni koji to nisu, ali svaki otpušteni imao je svoje zaduženje i radio puno radno vreme.
I ONI SU VIŠAK ?!?
Rukovodstvo JKP “Informatika” je u predhodne dve godine zaposlilo 90 radnika. To nisu stručnjaci, to su poslušnici i stranački vojnici.
Radnici koji su “zatečeni” u preduzeću od starta predstavljaju ili plen (za mobbing ili vrbovanje) ili neprijatelja. Strah je dominantno osećanje. Neverica takođe.
O stručnosti, posvećenosti poslu, o odanosti preduzeću kao sistemu ili o odgovornosti, nema gotovo nikakve priče.
Izveštaji DRI (Državne Revizorske Institucije) potvrda je onoga što se dešavalo, a što je dovelo do finansijskog i profesionalnog urušavanja JKP “INFORMATIKA”.
Čaša je prelivena ovim otkazima.

Sindikat JKP “INFORMATIKA” odmah je reagovao u skladu sa svojim ovlašćenjima i pokrenuo institucije za zaštitu prava radnika.
Reakcija prijatelja i kolega bili su protesti podrške ispred JKP “INFORMATIKA” svih dana do (u zakonskim okvirima najavljenog) okupljanja i protesta u petak 27. marta na Trgu Slobode.
Skup je okupio više od 500 ljudi, govorili su članovi Sindikata JKP “INFORMATIKA”, otpušteni radnici, vodeći ljudi Sindikata Grada i Vojvodine. Skup je preneo poruku:

DAJTE SVOJ CRVENI KARTON ONOME ŠTO VAM SMETA I ONOME ŠTO MISLITE DA NIJE ISPRAVNO!
DAJTE CRVENI KARTON STRANAČKOM ZAPOŠLJAVANJU I POLITIZACIJI U NAŠIM PREDUZEĆIMA!
POKRENULI SMO SE! UKLJUČITE SE I VI!

Takođe, u petak, 03.04.2015. održan je još masovniji protest na kom je predsednik SSSS Ljubisav Orbović poslao poruku podrške, a na skupu se čulo i pismo krovne organizacije levičarskih udruženja "Levi Samit Srbije" koja se bave zaštitom prava radnika. Protesti će se nastaviti u želji da se otpušteni radnici vrate na posao, ali i iz jednog još važnijeg razloga - kako se ovakve stvari više ne bi ponavljale.

Fotografije sa protesta možete videti OVDE.

bottom