top
Please update your Flash Player to view content.
U Domu omladine Beograda od 03.04. - 05.04.2014.godine, održana je trodnevna međunarodna konferencija u organizaciji Centra za politike emancipacije. Značajnu pažnju privukla je tribina o sindikalnom organizovanju na primerima Srbije i Hrvatske pod radnim naslovom “Perspektive radničkog organizovanja – civilno društvo i radnički pokret”. Kakav je položaj sindikata, koja je danas njihova uloga i da li je moguć savez između civilnog sektora i predstavnika radnika - neka su od pitanja o kojima su govorili sindikalisti i aktivisti iz dveju susednih zemalja.
U Srbiji je saradnja sindikata i nevladinog sektora započeta upravo u Novom Sadu i to oko jednog od ključnih pitanja za budućnost zemlje.
Naime, Predlog zakona o radu u Srbiji je nedavno udružio grupu novosadskih udruženja i Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština. Pokrenuta je zajednička Internet kampanja, sa kratkim video spotovima u kojima su obrazloženi argumenti protiv ovog zakona. Kampanja je, po rečima hvale kolega iz Hrvatske, imala sve odlike odlično organizovane akcije, koja je, na kraju krajeva, doprinela da se Predlog Zakona pod pritiskom javnosti povuče na doradu.
Ivan Radenković, član kolektiva "Gerusija" koji je učestvovao u kampanji protiv novog Zakona o radu, pričao je o ovome, ali i istakao da je s jedne strane sindikat deradikalizovan i da se i dalje drži socijalnog dijaloga kao nečega za šta ne postoje realni ekonomski uslovi, a da je s druge strane, politizacija samih sindikata u smislu kritike kapitalizma kao takvog izostala.
Mijat Stanić, predsednik Nezavisnog cestarskog sindikata iz Zagreba, opisao je saradnju sa civilnim sektorom kroz sprovedenu akciju s početka ove godine kada je grupa aktivista iz udruženja "Pravo na grad" i članova Nezavisnog cestarskog sindikata održala performans pod nazivom "Ubijate kravu radni šnicle" pred zgradom Vlade Hrvatske. Na Markov trg doneli su lutku krave koju su testerom sekli. “Testeraši” su na glavama nosili maske sa likom premijera i resornih ministara.
Bio je to njihov način protesta protiv najave Vlade da hrvatske autoputeve stavi pod koncesiju i primer koji dokazuje uspešan kalem sindikalnog i civilnog sektora.
Teodor Celakoski, aktivista inicijative "Pravo na grad", istakao je da su sindikati shvatili da su delegitimirani, te su u udruživanju sa civilnim sektorom videli šansu za povećanje vidljivosti svog delovanja. Takođe, istakao je infrastrukturu sindikata kao važan oslonac koji sindikat može uložiti u procesu aktiviranju građana.
Ispred SSSNS prisutnima se obratio Boško Petrov koji se dotakao spomenute loše slike sindikata u javnosti istakavši da veliki deo odgovornosti zbog takvog stanja pada na pojedine medije i naglasio da veliki deo te javnosti uopšte ne zna šta je sindikat, naročito mlađe populacije, i da je zbog toga Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština rešio da to menja krenuvši u aktivnu edukativnu kampanju po srednjim školama kako bi nadolazećim generacijama pružio znanje o  razlozima i neophodnosti radničkog udruživanja.
Na kraju, Mijat Stanić insistirao je da je jedino kroz jačanje svesti civilnog društva moguće kontrolisati vlast i da je to ujedno najvažniji i verovatno najteži zadatak - razvijanje svesti civilnog društva.
Tokom tri dana konferencije "Rad, kapital, klasna borba" u Beogradu je gostovalo petnaestak stručnjaka i teoretičara iz regiona i Zapadne Evrope.

bottom