top
Please update your Flash Player to view content.
Radne grupe Ministarstva finansija, Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS), UGS "Nezavisnost" i Unije poslodavaca danas nisu postigle nikakav napredak u pregovorima oko povećanja minimalne mesečne zarade za 2022. godinu.
Reprezentativni sindikati su na pregovorima, održanim u prostorijama SSSS, zadržala isti stav da minimalna zarada treba da iznosi 39.000 dinara, koliko se očekuje da bude vrednost minimalne potrošačke korpe.
Poslodavci su ocenili da je prihvatljivo da minimalna zarada bude veća za 9,4 odsto i da se sa 30.900 dinara poveća na na 35.012 dinara, uz određeno poresko oslobađanje. Predstavnici Ministarstva finansija nisu saopštili konkretan predlog, već se očekuje da to učini ministar finansija Siniša Mali, koji je najavio da će prisustvovati današnjem kolegijumu Socijalno ekonomskog saveta (SES), koji će biti održan u 13,30 sati.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić mesec dana pre nego što su počeli pregovori najavio je da će minimalna zarada za 2022. godinu iznositi 35.012 dinara i da će neoporezivi deo osnovice biti povećan sa 18.300 dinara na 19.300 dinara.
Konačna odluka o visini minimalca bi trebalo da bude doneta na sednici SES-a 2. septembra, a ako se ne postigne saglasnost, odrediće ga Vlada Srbije, kako predviđa Zakon o radu.

bottom