top
Please update your Flash Player to view content.
Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada i opština, na inicijativu Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština, postavio je obeležje - spomen ploču Sonji Marinković na zapadnoj strani zgrade Radničkog doma „Svetozar Marković“ koja se i sama proteže ulicom koja nosi ime ove znamenite žene.

Sofija Sonja Marinković bila je revolucionarka, borac za prava žena i radnička prava, narodni heroj Jugoslavije. Tokom studija priključila se studentskom revolucionarnom pokretu i učestvovala kao organizator i pokretač mnogih studentskih akcija. Kasnije se još aktivnije uključila u društveno politički život Novog Sada i Beograda i kao vizionarka za promene često bila kritikovana, kažnjavana, hapšena i prebijana.
Učestvovala je u stvaranju Omladinskog kulturno-prosvetnog pokreta, masovne omladinske organizacije koja je služila kao legalan oblik delovanja komunističke omladine, a borila se i za društvenu, političku i socijalnu ravnopravnost žena, stvarajući ženske sekcije pri Ujedinjenim radničkim sindikatima i delujući kao predsednik omladinske sekcije Ženskog pokreta u Novom Sadu.

Streljana je od strane okupatora braneći svoja uverenja.

Na ovaj način, SSSNS i opština, još jednom želi da pomogne i podrži jednakost i ravnopravnost žena u društvu i istakne njihove zasluge bez kojih je napredak nezamisliv.

bottom