top
Please update your Flash Player to view content.
Siva ekonomija u najširem smislu podrazumeva svaku protivzakonitu privrednu aktivnost usmerenu ka sticanju koristi za sebe i svoj račun, a na štetu drugih pojedinaca, privrednih subjekata ili države. Siva ekonomija je aktivnost koja putem nepoštovanja pravnih normi i poslovanja van legalnih tokova ima za cilj izbegavanje plaćanja propisanih fiskalnih i drugih obaveza prema državi.
Rešenjem Potpredsednika Vlade i ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović, formirana je Radna grupa za suzbijanje sive ekonomije u oblasti prevoza u drumskom saobraćaju. Zadatak Radne grupe, koja je danas održala prvi sastanak, je da definiše odgovarajuća zakonska i podzakonska rešenja koja će doprineti efikasnom uspostavljanju normativnog okvira za suzbijanje sive ekonomije u pomenutoj oblasti. Problemi u oblasti prevoza u drumskom saobraćaju koji doprinose jačanju sive ekonomije odnose se na nelegalni prevoz putnika, nepostojanje adekvatne carinske evidencije o obavljenim prevozima domaćih i stranih prevoznika, kao i nepropisno štampanje voznih karata. Procenjuje se da bi sistemskim rešavanjem pomenutih problema država bi uštedela oko 100 miliona evra.
Radnu grupu, kojom predsedava potpredsednica Vlade prof. dr Zorana Mihajlović, čine predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva finansija, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva privrede, Uprave carina, Poreske uprave, Saveza samostalnih sindikata, Samostalnog sindikata zaposlenih u drumskom i gradskom saobraćaju, „Srbijatransport“ a.d. i Pokrajinskog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u saobraćaju i vezama Vojvodine.
Do izvesne mere delovanje sive ekonomije može imati i neke pozitivne efekte (dinamiziranje privrednih aktivnosti, poboljšavanje ili održavanje dostignutog nivoa životnog standarda stanovništva, povećanje ukupne tražnje), ali negativni efekti su daleko brojniji. Njeno značajnije širenje u pojedinim segmentima ukazuje na slaba mesta privrednog sistema, a veliki obim je znak bitnih poremećaja u razvoju privrede, gde vitalne funkcije regularne privrede preuzima neformalni sektor, te iz svega navedenog Gradski odbor sindikata saobraćaja i veza Novog Sada formiranje Radne grupe za suzbijanje sive ekonomije u oblasti prevoza u drumskom saobraćaju smatra velikim korakom ka postizanju krajnjeg rešenja.

bottom