top
Please update your Flash Player to view content.
Radnici "Dunav grupa agregati", pre nego što pribegnu drastičnijim potezima, najavljenim blokadama saobraćajnica, sačekaće da se o planu reorganizacije njihove firme izjasne poverioci, Poreska uprava i Razvojna banka u stečaju, dogovoreno je izmeđuvlasnika preduzeća Dušana Borvice i predstavnika radnika, koji su od septembra 2012 godine na plaćenom odsustvu, a za to vreme nisu primili nijednu novčanu naknadu, 60 odsto od minimalca. Borovica je kazao da nema novca da isplati ni jednu novčanu naknadu, i poručio da zaposleni sačekaju da se o planu reorganizacije, koji je predat u Privredni sud 28. febuara poverioci izjasne, što bi trebalo da bude za najduže mesec i po dana. - Država je najveći poverilac, pa očekujem da se prihvati reorganizacija "Dunav grupa agregati". Nikom nije u interesu da preduzeće ne radi, a oko tri stotine radnika ostane bez posla - rekao je Borivica i dodao da plan reorganizacije podrazumeva reprogram dugova od pet do deset godina i početak rada preduzeća punim plućima. Borovica je spomenuo samo da su "Agregati"  dužni  Razvojnoj banci tri stotine miliona dinara, a iznos koji se duguje na ime poreza nije želeo da precizira.
Kako je naglasio, posle izlaska iz pritvora pre deset meseci, uspeo je da izvuče iz krize tri firme iz "Dunav grupe", pa očekuje da se isto desi i s ovim preduzećem. - U sve tri firme iz ove grupe poverioci su prihvatili  reorganizaciju. Preduzeća gde sam ja vlasnik su potonula dolaskom  svetske ekonomske krize - ustvrdio je Borovica, s čime se nisu složili radnici govoreći da je, od kada je Borovica ušao u posed firme, posao opao za čak deset puta.
Predstavnici radnika koji su prvobitno nagoveštavali da će protest radikalizovati blokadom rečnih saobraćajnica, koju su organizovali i u proleće 2012. godine kada su blokirali Dunav, juče su, nakon sastanka sa većinskim vlasnikom firme doneli odluku da će ipak biti strpljivi još mesec i po dana, pre nego što povuku taj potez.
Izvor: Dnevnik

bottom