top
Please update your Flash Player to view content.

Potpisan Sporazuma od aprila 2012. godine o dinamici isplate zaostalih zarada, povezivanju staža i zdravstvenom osiguranju radnika poslodavac kompanije „Dunav grupa agregati“ nije ispoštovao. Zaposleni i članovi sindikalne organizacije kompanije pokrenuli su inicijativu za poštovanje potpisanog obraćajuči se nadležnima.I pored medijske kampanje i skretanja pažnje javnosti na svoje probleme zahtevi nisu realizovani.

Krajem septembra sindikalna organizacija donosi odluku o štrajku upozorenja, a potom i štrajku. Zbog nagomilanog nezadovoljstva i konstantnog ne rešavanja problema zaposleni prekidaju štrajk i opredeljuju se na radikalan potez, blokadu Dunava.

Dana 25. septembra počinje blokada Dunava. Razlog blokade su neisplaćene zarade, neiplaćena bolovanja, neisplaćeni putni troškovi, neisplaćen boravak na brodovima, nepovezan staž i ne overene zdravstvene knjižice.

Sedmodnevna blokada dovodi do postizanja dogovora vlasnika kompanije Dušana Borovice i zaposlenih Dunav grupa agregati“. Pregovorima su prisustvovali gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i savetnik premijera Ivice Dačića za nacionalnu bezbednost Ivica Tončev. Dogovorena je dinamika isplate zaostalih zarada s tim da se poslednje dve zarade isplate do 05. novembra 2012.g.

Sindikalna organizacija Dunav grupa agregati“ nakon postignutog dogovora zahvalila se na pomoći SSS grada Noog Sada i opština.

Ono što je bitno istaći je činjenica da su zaposleni i sindikat godinama upozoravali da će pogrešna poslovna politika dovesti do kolapsa u kome će stradati samo radnici. Niko od nadležnih nije reagovao. Sada imamo situaciju da je firma uništena, neradi, ledolomci su uništeni a njihova sanacija zahteva ogromna sredstva koja niko nema, za godnu ipo dana poslovodstvo nije napravilo nijedan ugovor, druga preduzeća rade poslove ove kompanije, zaposlenima je ozbiljno ugroženo zdravlje zbog nemanja zdravstvenog osiguranja, nivo finansijske blokade raste, zaposleni i članovi njihovih porodica su socijalno ugroženi, zaposlenima se preti plenidbom zbog neplaćenih računa za struju, kiriju, telefon. . .

Da li ćemo ponovo konstatovati da je problem privatizacija? Da li će neko odgovarati? Da li će vlast u Republici i Pokrajini iskazati strateški interes za postojanje ovog preduzeća i ostalih preduzeća koja su u vlasništvu Borovice? Da li će nas ponovo iznenaditi sneg u februaru i led na Dunavu? Da li ćemo ponovo konstatovati da preduzeća zadužena za održavanje puteva nemaju goriva, mehanizacije, soli ...? Da li će nam ulice, kada padne sneg, ponovo izgledati kao prizori sa meseca, dok će komunalna inspekcija naplaćivati kazne građanima. Da li ćemo ponovo plaćati ledolomce iz Mađarske? Da li ćemo i dalje krivce tražiti u nekoj predhodnoj vlasti, privatizaciji, ekonomskoj krizi ili ćemo jednom podvući crtu i reći dosta je? Naterati institucije sistema da rade svoj posao, uvesti vladavinu zakona a ne zvučnog imena ili dubokog džepa i osuditi krivce za urušenu privredu. A krivci su poznati. Tvorci Zakona o privatizaciji i dalje sede u skupštinskim klupama. Izostala je odgovornost.

Dana 15.10. 2012. godine održan je, u SSS Vojvodine, sastanak sa predstavnicima sindikata svih preduzeća čiji je vlasnik Borovica. Sastanku su prisustvovali: vd. Predsednik SSS Vojvodine, Goran Milić, advokat Milan Đukić, predstavnici zaposlenih iz: ad „Vojvodinaput“, ad „Putevi“ Sremska Mitrovica, ad „Radnik“ Bačka Palanka, „Dunav grupa agregati“ Novi Sad, ad „Napredak“ Apatin i „ ad Hidrograđevinar“ iz Sremske Mitrovice.

Cilj sastanka je bio iznalaženje načina za prevazilaženje teške situacije u navedenim kompanijama iz razloga što je egzistencija zaposlenih i članova njihovih porodica dovedena u pitanje . Sastanak je ocenjen kao uspešan od strane učesnika.

Dana 24.10.2012. godine održan je drugi sastanak kome su prisustvovali: Goran Milić, predsednik SSS Vojvodine, Nada Vidović, sekretar SSS Novog Sada i opština, Milan Đukić, advokat, predsednici sindikalnih organizacija i predstavnici zaposlenih u: ad „Vojvodinaput“, ad „Putevi“ Sremska Mitrovica, ad „Radnik“ Bačka Palanka, „Dunav grupa agregati“ Novi Sad, ad „Napredak“ Apatin i „ ad Hidrograđevinar“ iz Sremske Mitrovice, Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za privredu, rad i zapošljavanje, Maja Đurđev, direktor Regionalne kancelarije Novi Sad Agencije za privatizaciju, Ljiljana Stojšić, načelnik Inspekcije rada Južno bačkog okruga, predstavnici lokalne samouprave: Novovog Sada, Apatina, Zrenjanina, Sremske Mitrovice, Bačke Palanke. Na sastanak je pozvan i Mleađan Dinkić, ministar finansija i privrede ali se nije odazvao pozivu.

Na sastanku je naglašeno da je egzistencija preko 1.500 zaposlenih u preduzećima koja su u vlasništvu Dušana Borovice, kao i njihovih porodica, ugrožena višemesečnim izostankom zarada, a neizvesna sudbina tih preduzeća dovela je u pitanje održavanje vojvođanskih puteva i normalno funkcionisanje saobraćaja pred nastupajuću zimu. Konstatovamo je da je nedefinisan srateški interes Republike Srbije za postojanje ovih preduzeća. U cilju iznalaženja najboljeg rešenja dogovoreno održaće se sastanak na kome će biti pozvani: direktori ovih preduzeća, predstavnici Ministarstva saobraćaja, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine i Razvojne banke Vojvodine. Od najviših organa vlasti Republike Srbije i Pokrajine zahtevaće se definiđšu strateški interes ovih preduzeća kao i način funcionisanja ovih preduzeća.

Sekretar
Nada Vidović


bottom