top
Please update your Flash Player to view content.

GOS Obrazovanja - Vesti

Sindikati obrazovanja najavili jednočasovni štrajk

Reprezentativni sindikati obrazovanja (Sindikat obrazovanja Srbije, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat radnka u prosveti Srbije i Granski sindikat obrazovanja Nezavisnost) doneli su Odluku da svi zaposleni, članovi sindikata stupe 28. oktobra 2015. godine u jednočasovni štrajk upozorenja.

Od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja se zahteva da se postigne sporazum o sledećim pitanjima:

1. Datumu i visini isplate jednokratne pomoći zaposlenima u obrazovanju, prema tački 2. Sporazuma o izlasku iz štrajka;
2. Donošenju Zakona o platama zaposlenih u javnim službama kojim bi se poboljšao materijalni položaj zaposlenih u obrazovanju.

Zaposleni koji učestvuju u štrajku neće držati prvi čas u prepodnevnoj smeni i prvi čas u popodnevnoj smeni.

Odluka 1, Odluka 2, Odluka 3.

Objavljen Poseban kolektivni ugovor za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika

Dana 25. februara 2015. godine objavljen je u "Službenom glasniku R.S." Poseban kolektivni ugovor za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika, koji stupa na snagu i primenjuje se od 05. marta 2015. godine. Tekst ugovora možete pogledati OVDE.

Prosvetni radnici u štrajku

Četiri reprezentativna sindikata prosvete: Sindikat obrazovanja Srbije, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, GSPRS Nezavisnost i Sindikat radnika u prosveti, na sastanku koji je održan u sredu 29. oktobra 2014. godine, doneli su Odluku da svi zaposleni članovi ovih sindikata stupe u štrajk od 17. novembra 2014. godine.

Štrajkački zahtevi su:

1. Izuzimanje prosvete od smanjenja plate;
2. Donošenje Zakona o platnim razredima koji će obuhvatiti čitav javni sektor i primenu zakona od 01. januara 2015. godine;
3. Hitno otpočinjanje pregovora o Posebnom kolektivnom ugovoru i izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Odluku o štrajku možete videti OVDE.

Prosvetni radnici održali protest

Dana 22.10.2014. godine u 13.00 časova održan je protest oko 2500 prosvetnih radnika na Trgu Nikole Pašića u Beogradu. Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština u znak sindikalne solidarnosti bio je na protestu i na taj način podržao prosvetne radnike u borbi za njihova prava, tačnije u nameri da spreče da se iz najavljenog smanjenja zarada zaposlenih u javnom sektoru izuzmu prosvetni radnici, kao i da se donese zakon o platama i platnim razredima.

Održana velika javna tribina prosvetnih radnika

U subotu, 11. oktobra 2014. godine, u Domu sindikata, u organizaciji četiri reprezentativna sindikata, održana je Javna tribina pod nazivom „Obrazovanje u Srbiji – pogled ispod površine“.

Tribini je prisustvovalo preko 300 prosvetnih radnika - članova ova četiri sindikata. Na tribinu su pozvani i ministri Verbić, Udovički i Vujović, kao i predsednica Odbora za prosvetu, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Skupštine Srbije, Aleksandra Jerkov, ali se niko od njih nije pojavio.


bottom