top
Please update your Flash Player to view content.

GOS Kulture - Vesti

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i reprezentativni sindikati radnika u kulturi potpisali su Sporazum o produženju roka važenja Posebnog kolektivnog ugovora za ustanove kulture čiji je osnivač Republika Srbija, Autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave.
Dana 24.09.2015. godine, u zgradi Muzeja Vojvodine u Novom Sadu(Dunavska 35), održana je Javna rasprava povodom poslednje Radne verzije Kataloga radnih mesta u ustanovima kulture, na inicijativu SO radnika Muzeja Vojvodine i GOS radnika kulture Novog Sada, članica Saveza samostalnih sindikata grada novog Sada i opština.
Javnoj raspravi ispred Vlade Republike Srbije prisustvovali su Darinka Radojević, savetnik Kori Udovički - potpredsednika Vlade, i Vladimir Mihajlović, savetnik u Kabinetu Kori Udovički - potpredsednika Vlade, kao predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave; Igor Jovičić, sekretar ministarstva; Vesna Maricki Ostojić, samostalni savetnik; Đurđijana Jovanović, samostalni savetnik; i Nikola Šeatović, savetnik; kao predstavnici Ministarstva kulture i informisanja; Letica Rokvić, sekretar Narodne bivlioteke Srbije; i Marija Milošević, stručni saradnik za pravne poslove u Arhivu Srbije.
Preko 100 predstavnika kulturnih institucija Novog Sada i Vojvodine prisustvovalo je Javnoj raspravi gde su predstavnici Vlade, u većini slučajeva čini se bezuspešno, pokušavali da razreše brige i nedoumice koje izaziva Katalog. Glavni argument u odbrani Kataloga bio je svakako da njegova primenjivost nije potpuna bez sistematizacije radnih mesta u samim ustanovama, tj. da navedena radna mesta u katalogu nisu prepreka da se se kroz sistematizacije obuhvate i ona radna mesta, sa zanimanjima, koja nisu u Katalogu. Opšti je utisak, da je Radna verzija Kataloga urađena bez dovoljno udubljivanja, bez dovoljno istraživačkog rada i analiziranja, te da se mnogi zaposleni neće pronaći u njemu što će dovesti do gubljenja radnih mesta ili u blažem slučaju, do smanjenja primanja zaposlenih.
Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave počela su sa objavljivanjem radnih verzija kataloga radnih mesta u javnom sektoru, na čijim izradama su radila resorna ministarstva.
Katalozi predstavljaju popis, klasifikaciju i vrednovanje radnih mesta, što je jedan od najvažnijih koraka u sprovođenju reforme platnog sistema. Osim naziva radnih mesta, odnosno zvanja u kojem se obavljaju poslovi na radnim mestima, Katalog sadrži i tipičan opis radnog mesta, zahtevanu stručnu spremu, dodatna znanja i ispite/sertifikate, kao i zahtevano iskustvo za rad na tim poslovima. Katalog nije zamena za postojeće sistematizacije radnih mesta, već predstavlja spisak radnih mesta u javnom sektoru koji će biti okvir poslodavcima prilikom izrada sopstvenih sistematizacija.
Podsistemi javnog sektora, po kojima su koncipirani katalozi su: državni organi, organi autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave, zdravstvo, prosveta, socijalna zaštita, kultura i sport. Dok su generička radna mesta koja se pojavljuju u celom sistemu posebno izdvojena u cilju uporedivosti.
Pozivamo vas da na radne verzije kataloga svih podsistema javne uprave, koji će biti predstavljeni sukcesivno na sajtu Ministarstva, pošaljete komentare i sugestije na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. najkasnije do 1. oktobra 2015. godine.
Uporedo sa ovim vidom javnih konsultacija, Ministarstvo u saradnji sa resornim ministarstvima će organizovati i okrugle stolove tokom septembra 2015. godine, o kojima ćemo blagovremeno obavestiti javnost.

Tokom perioda oktobar-decembar 2014. godine, u sindikalnim organizacijama gradskog odbora sindikata radnika kulture Novog Sada održani su izbori za predsednike u nastupajućem mandatnom periodu 2015-2020. godine. Nakon toga, dana 26.12.2014. održani su i izbori za predsednika Odbora. Jednoglasnom odllukom izabran je dosadašnji predsednik Lazar Popara kome Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština čestita i želi uspešan rad kao i do sada.
Odluku o štrajku upozorenja zaposlenih u kulturi možete pročitati OVDE.

bottom