top
Please update your Flash Player to view content.

Poštovani,
zaposleni u JKP “Stan” nalaze se u teškom meterijalnom položaju, verovatno najtežem u dosadašnjem postojanju firme Štrajk je u toku, od 1. jula, uz poštovanje minimum procesa rada. Grad - osnivač preduzeća, se povodom ovog nije oglasio. Nije otpočeo još socijalni dijalog iako je to po Zakonu o štrajku obavezno. Inspekcija rada je ustanovila da se štrajk odvija u skladu sa Zakonom. Članovi štrajkačkog odbora dobijaju opomene pred otkaz, a sindikat Solidarnost telefonom iz svoje centrale, poziva pojedinačno radnike, da se učlane kod njih, te da tada neće, ako to učine, imati problema oko svog radnog mesta, najverovatnije po odobrenju sadašnjeg rukovodstva. Do sada je četiri člana štrajkačkog odbora dobilo
upozorenje pred otkaz.

Radnici, njih oko 370, još nisu primili majsku platu, a iskrno rečeno ni neznaju šta primaju od zarade, nisu im uplaćeni putni troškovi, pa na posao dolaze kako se ko snađe. Ni regres ne dobijaju. Na snazi je kolektivni ugovor koji poslodavac, očigledno, ne primenjuje. Račun firme je blokiran od strane Poreske uprave u visini od preko 320 miliona dinara. JKP “Stan” je imao sporazum s državom o reprogramu duga, ali izabrani direktor na poslednjoj sednici Skupštine grada, Ilija Trninić, nije poštovao sporazum o reprogramu, pa je Poreska uprava blokirala račun za celokupan iznos duga, koji je JKP “Stan” imao prema Poreskoj upravi od 2005 do 2008.godine. U to vreme, preduzeće nije plaćalo poreze i doprinose. Predsednik upravnog odbora tada je bio Ljubomir Stanišić koji je u ovom sazivu Skupštine grada jedno vreme bio vršilac dužnosti direktora “Stana” a sada je Trninićev savetnik.

Loš materijalni položaj radnika dodatno opterećuje činjenica, da radnici neposredni izvršioci – majstori koji po zgradama otklanjaju kvarove nemaju s čime da rade. Repromaterijal i rezervne delove dobijaju na komade ili ga uopšte nemaju u magacinu. To je ono što treba da zabrine osnivača - Grad Novi Sad, ali i korisnike usluga, Novosađane, i Skupštine stanara, a JKP“Stan” kako znate ,održava 65 odsto stambenog i poslovnog fonda
grada.

Sindikat radnika zaposlenih u stambeno – komunalnoj delatnosti Novog Sada podseća na činjenicu da su posle donošenja novog Zakona o stanovanju Skupštine stanara masovno otkazivale ugovore sa “Stanom” i prelazile kod privatnika i njima poveravale poslove održavanja zgrada, a onda se opet, takođe, masovno vraćale u “Stan” - preduzeće sa tradicijom, od poverenja i sa radnicima od zanata.

Ko sada hoće da uništi ovo preduzeće!? Znamo da je realan sektor uništen, a sve do jedne privatizacije sprovedene loše, da ne može biti gore. Gde je sada privreda grada Novog Sada!? Koje to preduzeće od nekadašnjih giganata sada posluje u Industrijskoj zoni i sa koliko radnika!? Kako znamo, nijedno. Da li po tom modelu treba da prođe i javni komunalni sektor Novog Sada? Uništiti firmu pa je dati u ruke privatniku, da najuri radnike, a Novosađane prepusti na milost i nemilost preduzetnicima “s tašnom i mašnom”.

Sindikat radnika u stambeno – komunalnoj delatnosti Novog Sada po broju članova, najjači sindikat u gradu u ovoj delatnosti, poziva gradonačelnika Miloša Vučević da se uključi u rešavanje situacije u JKP “Stanu”.

Gospodine gradonačelniče, pokažite ono što ni jedna vlast u gradu nije pokazala od uvođenja parlamentarne demokratije, da je gradonačelnik institucija, a ne protokolarna ličnost. Preuzmite odgovornost, zainteresujte se, odazovite se, učtivo odgovorite na brojne pismene apele štrajkačkog odbora, primite ih i nedozvolite da ih sadašnje rukovodstvo, zbog opravdanih zahteva, šikanira i otpušta. Nemojte dozvoliti da zbog raspodele vlasti političke partije vode preduzeća po svom nahođenju, kao što to danas u JKP “Stanu” čini Srpski pokret obnove. Tražite od koalicionih partnera rezultate. Grad i novosađani izdvajaju novac za komunalne firme, Grad kroz tekuće subvencije i investicije, a građani kroz redovno plaćanje komunalnih usluga. Šta je dosadašnji učinak ove garniture koja sada vodi “Stan”. Izađite i javno kažite, šta su i u čemu se ogledaju rezultati rada kadra SPO u “Stanu”, i pored svega što im je Grad omogućio u ovom periodu (javna rasveta, dimničarske usluge, dodatne tekuće subvencije i dr.)

SINDIKAT ZAPOSLENIH U STAMBENO – KOMUNALNOJ DELATNOSTI NOVOG SADA NEĆE DOZVOLITI DA JAVNA – KOMUNALNA PREDUZEĆA KOJA SU U VLASNIŠTVU GRAĐANA NOVOG SADA, A ZA ČIJE STE FUNKCIONISANJE VI ODGOVORNI, PROĐU
NA ISTI NAČIN KAO I REALNI PRIVREDNI SEKTOR. U TOME ĆE NAM POMOĆI SINDIKALNA CENTRALA, RADNICI, GRAĐANI NOVOG SADA I SVI DOBRONAMERNI.

S poštovanjem,
Predsednik
Sindikat komunalaca grada Novog Sada
Dostavljeno:
Gradonačelniku Novog Sada
Sredstvima informisanja


bottom