top
Please update your Flash Player to view content.
Ovom prilikom želimo da informišemo javnost da su Sindikat zaposlenih u komunalno stambenoj delatnosti Novog Sada i Sindikat zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Vojvodine, uputili inicijativu Ministarstvu finansija za izmenu 2 Zakona.

Detaljnom analizom stanja došlo se do čvrstog uverenja da je potrebno iz Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o privremenom uređivanju osnovica iz pojma „korisnici javnih sredstava“ izbrisati, odnosno izostaviti javna komunalna preduzeća, odnosno javna preduzeća kojima je osnivač jedinica lokalne samouprave jer javna komunalna preduzeća ne posluju na osnovu budžetskih propisa, nego na osnovu Zakona o javnim preduzećima i Programa poslovanja za tekuću godinu. Ovo se naročito odnosi na period nakon 1. decembra 2016. godine, kada je stupila na snagu izmena Zakona o budžetskom sistemu po kome javna preduzeća ne mogu biti inidrektni korisnici budžeta (a direktni nisu nikad ni mogli biti). Samim tim je bespredmetno da se ova pravna lica stavljaju u istu poziciju kao i direktni ili indirektni korisnici budžeta, i njihov položaj reguliše ovim propisima, jer se javna komunalna preduzeća finansiraju od pružanja komunalnih usluga i proizvoda, ne iz budžeta.
Iz svega proizilazi da samo karakter svojine (u ovom slučaju javne), dovodi do toga da se javna komunalna preduzeća svrstavaju u ovu kategoriju, i isključivo iz toga proizilazi primena ovih propisa, pre svega restriktivne prirode. Smatramo da vrsta svojine ne može da bude odlučujući faktor za primenu ovih finansijskih propisa, nego prvenstveno način finansiranja.
Takođe, neophodno je promeniti Zakon o zabrani zapošljavanja jer dalja implementacija ovakvog zakona može ozbiljno ugroziti rad preduzeća zbog problema sa radnom snagom koje je sve manje.
Sigurni smo da bi predloženim izmenama došlo do ublažavanja lošeg materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih u komunalnom sektoru, te se nadamo da ćemo izboriti naše ciljeve.

bottom