top
Please update your Flash Player to view content.
Poslova u domaćem građevinarstvu sve je više, a istovremeno je sve uočljiviji nedostatak zidara, tesara, armirača i drugih građevinaca koji poslednjih godina u velikom broju odlaze u inostranstvo radi znatno većih zarada, stvarajući tako određeni "vakuum" na domaćem tržištu.
U Srbiji danas nedostaje oko 30.000 građevinskih radnika. Taj deficit majstora različitih profila, po rečima Josipa Modića, predsednika sindikata građevinarstva Vojvodine i Novog Sada, i te kako se oseća i u Novom Sadu, uprkos podatku da u tom sektoru u gradu trenutno radi oko 11.000 ljudi.
- U gradu sad ima dosta posla u građevinarstvu, potražnja za radnicima je povećana, pa taj kadrovski deficit donekle popunjavaju majstori sa juga Srbije. Ključni problem je to što neki u građevini rade u takozvanoj crnoj ili sivoj zoni, pa su nelojalna konkurencija onima koji rade legalno, jer daju nešto veće zarade, pošto ne plaćaju doprinose.
Dodatna nevolja je, dodaje Modić, to što dobri, iskusni majstori sve više u poslednje vreme odlaze u Nemačku, Austriju, Mađarsku i druge zemlje, gde su zarade i do tri puta veće nego kod nas.
Nestašicu zanatlija osećaju i građani kojima su potrebni majstori, kako za izgradnju, tako i za određene popravke u kući.
Opšti je utisak da je neophodno pre svega da država efikasnije i brže suzbija rad na crno, što će stvoriti uslove da se zarade u toj oblasti značajnije povećavaju, kako bi se koliko-toliko približile onima na Zapadu.
Uz to, dodaje Modić, trebalo bi nastaviti razvoj dualnog obrazovanja, kako bi se mladi u većem broju opredeljivali za građevinske struke, gde bi odmah nakon škole dobili i posao koji može lepo da se radi, ali i zaradi.
GRADONAČELNIKU Milošu Vučeviću je predloženo da u Novom Sadu bude formiran savet za borbu protiv sive ekonomije u građevinarstvu.
- To telo bi činili predstavnici sindikata, zaposlenih, poslodavaca i grada, odnosno države. Gradonačelnik je prihvatio tu inicijativu i očekujemo podršku - ističe Modić.
Izvor: Večernje novosti

bottom