top
Please update your Flash Player to view content.
Dana 25.09.2018. održana je devetnaesta sednica Gradskog veća Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština.
Veće je, radi usaglašavanja sa izmenama i dopunama Statuta SSS Srbije, donelo Odluku o izmenama i dopunama Statuta SSS grada Novog Sada i opština i utrdilo prečišćen tekst Statuta. Razmatran je materijal: „Uticaj ekonomskih kretanja na socijalni položaj zaposlenih i penzionera u Srbiji, odnosno Novom Sadu“. Usvojeni su izveštaji sindikata grupacija u sastavu SSS grada Novog Sada i opština. Izvršena je uporedna analiza kretanja članstva i članarine za prvih osam meseci ove i prethodne godine i još jednom je ponovljeno da je neophodna istrajnost i veći angažman za omasovljenje članstva.
U okviru tekućih pitanja,  Veće je razmatralo i socijalni položaj zaposlenih u javnom sektoru od početka primene Zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava, od novembra 2014. godine do danas i zaključilo da je potrebno uputiti dopis predsedniku Vlade R Srbije i Ministarstvu finansija sa zahtevom da se postojeći Zakon ukine. Razmatrana je i informacija u vezi povećanja vrednosti minimalne neto zarade po radnom času, počev od januara 2019. godine, kao i o izmenama niza Zakona koji se odnose na zaposlene u javnom sektoru.
Takođe, razmatrana je informacija o socijalnom položaju penzionera sa primanjima iznad 25.000,00 dinara od početka primene Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija (novembar 2014. godine) do danas. Konstatovano je da bi najavljena izmena člana 80 Predloga Zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju pogoršala postojeći položaj penzionera, pa je Veće SSS grada Novog Sada i opština je zaključilo da je potrebno uputiti dopis predsedniku Narodne Skupštine, sa zahtevom da se odustane od njegove izmene.

bottom