top
Please update your Flash Player to view content.
Srbija je u proteklih godinu dana malo nazadovala po rodnoj ravnopravnosti i spustila se za tri mesta, na 48. poziciju među 144 zemlje, objavio je Svetski ekonomski forum (SEF).
U svetu je rodno najravnopravnija zemlja osmu uzastopnu godinu Island, a najneravnopravniji je ponovo Jemen, pokazao je Forumov Globalni indeks rodne ravnopravnosti za 2016.
Po kriterijumu ekonomske ravnopravnosti žena i muškaraca Srbija je na 70. mestu u svetu, po ravnopravnosti u oblasti zdravlja je 76. a u domenu obrazovanja 49, dok je po zastupljenosti žena u politici 42.
U 2015. godini Srbija je po indeksu rodne ravnopravnosti bila na 45. mestu među 145 zemalja, a u 2014. godini 54. među 142 zemlje.
Jaz u rodnoj ravnopravnosti u Srbiji manji je nego u zemljama Balkana i Albanija je 62. na globalnoj listi, Hrvatska 68, Makedonija 73, Bosna i Hercegovina 83, a Crna Gora 89.

Listu rodno najravnopravnijih zemalja predvodi Island, druga je Finska koja je to mesto preuzela Norveškoj koja je tako treća, Švedska je četvrta, a peta je Ruanda.
Irska je šesta u svetu po rodnoj ravnopravnosti, Filipini su sedmi, Slovenija osma, Novi Zeland deveti, a Švajcarska je ispala iz deset vodećih i ustupila mesto Nikaragvi.
Zemlje Zapadne Evrope, uključujući tri najveće ekonomije - Francusku (17.), Nemačku (13.) i Britaniju (20.), drže 11 od 20 vodećih pozicija na listi.
Neke zemlje EU treba još mnogo da urade da unaprede rodnu ravnopravnost - Italija je pala za devet mesta, na 50, a Grčka za pet, na 92. poziciju globalne liste.
Zapadna Evropa je zatvorila 75 odsto rodnog jaza, više od drugih regiona, i, ako nastavi ovim tempom, za 47 godina ukloniće jaz u ekonomskoj rodnoj ravnopravnosti.
Relativno mali jaz u rodnoj ravnopravnosti je u regionu Istočne Evrope i Centralne Azije gde su četiri zemlje među prvih 25 - Slovenija (8.), Letonija (18.), Estonija (22.) i Litvanija (25.).
SAD su od prošle godine pale za 17 mesta i sada su 45. dok je od zemalja BRIKS najbolje plasirana po rodnoj ravnopravnosti Južna Afrika (15.), Rusija je 75, Brazil 79, Indija 87, a Kina 99.
Svetski ekonomski forum navodi da je cilj globalnog izveštaja o rodnoj ravnopravnosti da pokaže da li zemlje svoje resurse i prilike podjednako raspodele muškarcima i ženama. Indeks Foruma označava jaz u rodnoj nejednakosti u četiri kategorije i uz mnogobrojne kriterijume.
Izvor N1

bottom