top
Please update your Flash Player to view content.

Sekcija žena - Vesti

Održan seminar na teme ravnopravnosti

Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština u okviru projekta „Sindikalna škola: U znanju je snaga“ organizovao je 26. i 27. oktobra 2018. godine Seminar na temu: Borba za rodnu ravnopravnost ili borba protiv neravnopravnosti.
Program Seminara obuhvatio je predstavljanje Sekcija žena koje deluju na teritoriji Grada Novog Sada i teritoriji AP Vojvodine. Predavači su bili Varvara Lazarević, Predsednica Sekcije žena Novog Sada i Jadranka Svirčev, Predsednica Sekcije žena Vojvodine. O iskustvima i temama rada kojim se bave u Sekciji žena opštine Ruma prisutne je informisala Ljiljana Stanojević. Aktuelnu temu novog Zakona o podršci porodici kroz primere pojasnila je Valerija Ember, predsednica Gradskog odbora sindikata ugostiteljstva i turizma, a njenu prezentaciju možete videti OVDE.
Prisutni su učešćem u radu izneli svoje stavove o pitanju rodne ne/ravnopravnosti, ali i dali pozitivne primere o rešavanju pojedinih problema kao što su periodični zdravstveni pregledi, sindikalna putovanja, ali i programi solidarne pomoći zaposlenima.
Kao zaključak Seminara nametnula se tema poznavanja pravne regulative koja definiše prava zaposlenih žena ali i odnos društva prema ženama u opšte, što otvara mogućnosti za dalji rad i edukaciju članova Sindikata.
Seminar je organizovan u neposrednoj blizini Novog Sada, u Hotelu „Borkovac“ u Rumi. Edukaciji u okviru Seminara prisustvovalo je 30-ak zaposlenih i članova Sindikata.

Održana Tribina "Žene danas"

Sekcija žena Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština upriličila je Tribinu "Žene danas" kako bi učesnice i učesnici otvoreno govorili o položaju i tretmanu žena u društvu, ali i razlogu, odnosno povodu, za obeležavanje Međunarodnog dana žena, 8.marta.

Predsednik SSSNS i opština, Vladimir Gvozdenović, pozdravio je i podržao skup i nastojanja žena za sticanje prave jednakosti u svim sferama, ali i istakao da je teško izdvojiti jednu grupu našeg društva koja nije u problemu i koja je najviše ugrožena, te da su potrebne promene u svakom smislu.

Pričalo se o borbi žena kroz istoriju, ali se i o današnjim nelogičnostima gde diskriminacija nije uvek samo rodna nego se dešava na više nivoa. Istaknuto je da još uvek postoje podele na muške i ženske profesije, kako su na rukovodećim mestima muškarci, iako istraživanja pokazuju da su žene procentualno obrazovanije.

Održana Tribina "Šta posle nasilja?"

Kraj godine posvećen je Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad ženama i Borbi za ljudska prava. Povodom ovih važnih tema Sekcija žena Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština otišla je korak dalje i postavlja pitanje: „Šta posle nasilja„?
Dana 14. decembra 2017. godine u Maloj sali, Radničkog doma (Bulevar Mihaila Pupina 24) uz čaj i kolače novosađanke su otvoreno razgovarale o situaciji kada se dogodi nasilje i šta posle.
Kako reagovati posle nasilja? Šta uraditi? Kome se obratiti?
Sagovornice su bile pravnica Gordana Jovanović, predstavnica Centra za socijalni rad, Bojana Samadžija i predstavnica SUP NS, Mirjana Mijailović.
Kroz priče žena i iskustvo i znanje stručnih sagovornica, došlo se do odgovora na pitanja: Šta je sve nasilje? Kako ga prepoznati? Kako reagovati? Kako ga sprečiti?
Prema rečima Predsednice Sekcije žena, Varvare Lazarević, ovo je samo jedan u nizu događaja koji Sekcija žena organizuje. Brojne tribine, edukacije i seminari nude novosađankama način da se informišu o svojim zakonski garantovanim pravima, ali i načinima kako da reaguju kada su im ta prava uskraćena.

Sajam knjiga i pozorište sa Sekcijom žena

Sekcija žena SSSNS poziva vas da zajedno, kvalitetno provedemo subotu 28. oktobar u Beogradu.
Polazak u 12h iz Novog Sada. Poseta sajmu knjiga u trajanju od 4 sata. Slobodno vreme u centru grada do početka predstave u Beogradskom dramskom pozorištu, gde ćemo pogledati PALILULSKI ROMAN po tekstu Branislava Nušića, a u režiji Egona Savina.
Uloge: Miloš Biković /Petar Benčina, Jovo Maksić, Hana Selimović, Olivera Viktorović Đurašković, Slađana Vlajović, Dobrila Ilić, Slobodan Ćustić i dr. Nakon predstave vraćamo se u Novi Sad. CENA 2200 dinara (prevoz, ulaznica za sajam i ulaznica za pozorišnu predstavu) Plaćanje: 1200 dinara prilikom rezervacije 1000 dinara pre polaska. Informacije i rezervacije  na tel. 021 557-777, 063 8 495 676 ili e-mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Trodnevni izlet po dunavskim prestonicama

Sekcija žena Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština organizuje putovanje u tri dunavske prestonice: BUDIMPEŠTA – BEČ – BRATISLAVA u septembru 2017. godine.

Trodnevno putovanje početkom septembra i upoznavanje sa turističkim atrakcijama Budimpešte, Beča i Bratislave.
Dnevna vožnja autobusima visoke turističke klase.
Smeštaj na bazi dva noćenja sa doručkom u Mošonmađarovaru u hotelu sa 3* u 1/2 i 1/2+1 sobama.
Obilasci Budimpešte, Beča i Bratislave u pratnji licenciranog turističkog vodiča.
Cena aranžmana: 89 € u dinarskoj protivvrednosti, a sve na rate prema vašem planu.

Prijave:
Sa obaveznom naznakom da putujete preko Sekcije žena Saveza samostalnih sindikata Novog Sada prijave i uplate na rate mogu se obaviti u lično Turističkoj agenciji „Putokaz 021“, Vojvode Bojovića 10, Novi Sad ili putem telefona 021/301 54 57.

PLAN PUTA:

bottom