top
Please update your Flash Player to view content.

Sekcija žena Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, organizovala je Edukativno predavanje na temu ASTMA I BRONHITIS – SLIČNOSTI I RAZLIKE. Edukativno predavanje održano je u zdradi Radničkog doma „Svetozar Marković“ u Plenum sali, ulaz je bio slobodan.Prevavač na navedenu temu bila je mr sci. med dr Nada Aranicki.Za sve koji nisu bili prisutni ovim putem dajemo kratku informaciju o prvim znacima i prepoznavanjima oboljenja Astme i Bronhitisa.

AKUTNI BRONHITIS

Bronhitis je akutna ili hronična upala sluzokože bronha. Razlikuju se dva uzroka: infektivni i hemijsko-fizicki.Akutni bronhitis se posebno javlja nakon prehlade, gotovo iznenada, pojavljuje se obično umerena temperatura (37,5 - 38,5° C), s pratećim kašljem; često se javlja bol iza grudne kosti, po sredini grudi, koji se pojačava kod napada kašlja; u tim slučajevima prisutna je i upala dušnika (traheobronhitis). Pojava kašlja osnovni je simptom bronhitisa i predstavlja odbrambeni mehanizam bronha, iako nije tipičan znak bolesti.

HRONIČNI BRONHITIS

Ako je kašalj hroničan i dugotrajan uz iskašljavanje, posebno ujutro, koji se održava u periodu od tri meseca, u toku dve uzastopne godine onda ukazuje na hronični bronhitis.Usled hroničnog bronhitisa i čestih upala nastaju bronhiektazije, propadanje zida bronha i proširenje bronha, koje postaje žariste upale. Kašalj se pojačava kod prehlada, pri jačim telesnim naporima, jačoj hladnoći

ASTMA

Astma je bolest koja se manifestuje sužavanjem disajnih puteva zbog grča glatkih mišića bronhiola, zatim otoka njihove sluzokože i nagomilavanje lepljivog sekreta. Sve to otežava prolaz vazduha naročito pri ekspirijumu (izbacivanju vazduha iz pluća).Astmatični napad se obično javlja noću ili pred zoru ili se tada pogoršava. Bolesnik ima prolazni napad otežanog disanja (dispneje), koje je praćeno zviždanjem (vizing), izdah je jako produžen i pri tom oseća stezanje i bol u grudima. Nakon dispneje sledi kašalj sa oskudnim iskašljavanjem sluzavog i lepljivog ispljuvka, bolesniku je zatim malo lakše i često se preznoji. Kašalj se javlja kod svih astmatičara. Nasleđe može igrati određenu ulogu u nastanku astme, ali postojanje astme u porodici ne znači da će te definitivno i vi ili vaše dete oboleti od astme. Nasleđuje se sklonost prema bolesti a ne sama bolest.


bottom