top
Please update your Flash Player to view content.
Fondacija Fridrih Ebert Štiftung je organizovala je „II Sindikalnu akademiju” u periodu od 05. do 08. juna 2014. godine u hotelu „Vrujci“ u Banji Vrujci, namenjenu edukaciji i osnaživanju sindikalnih aktivista do 35 godina starosti.
Tačno 20 mladih sindikalnih aktivista iz Srbije učestvovalo je na drugoj po redu Sindikalnoj Akademiji, koja je ispunila ideju svog postojanja: edukacija, razvijanje veština timskog rada, druženje, razmenu ličnih iskustava mladih aktivista iz različitih oblasti u kojima deluju i buđenju liderskog duha u njima.
I taj liderski duh se probudio spontano, inicijativa da se nešto mora i može menjati u radu sindikata, stavovi mladih da se glas radnika uvek mora poštovati, čuli su se na raznim interaktivnim predavanjima, ali i u slobodno vreme, za vreme pauza, mladi su pod utiskom pređašnjih predavanja diskutovali o gorućim pitanjima koji muče sindikate, članstvo i položaj zaposlenih u Srbiji koji su u radnom odnosu na ovaj ili onaj način, „na crno ili belo“.
Teme i predavači su pažljivo birani, pa je aktivnost na predavanjima bila na zavidnom nivou.
Prvi radni dan su na temu “O aktivizmu i organizovanju mladih u Srbiji” govorile Bojana Bijelović Bosanac, predsednica Sekcije mladih SSSS i Radmila Jolić, predsednica Sekcije mladih Samostalnog sindikata metalaca Vojvodine; O radnom zakonodavstvu u Srbiji - pričao je Aleksandar Marković, pravnik u Veću SSS Srbije; a o internacionalnom sindikalnom radu - predavanje je održala dr Dragana Petković-Gajić, iz Međunarodnog odeljenja SSSS.
Drugi radni dan je počeo sa temom “Političke ideologije” - Časlav Ninković, sociolog, a nastavio je Slaviša Radulović, pravnik u Veću Saveza samostalnih sindikata Leskovca sa temom “Kolektivno pregovaranje u praksi”, da bi drugi radni dan završili sa temom “Sindikati u nacionalnoj ekonomiji” - dr Boža Drašković, Institut ekonomskih nauka, koji je u gotovo tročasovnom predavanju bez pauze držao pažnju učesnika akademije.
Treći i poslednji radni dan učesnicima su se predstavili: Dr Zoran Stojiljković, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, temom “Sindikati danas i sindikalna strategija”, i Srećko Mihailović, sociolog, predavanjem “O stanju socijalnog dijaloga u Republici Srbiji”.
Ova Sindikalna Akademija ispunila je u potpunosti svrhu svog postojanja, učesnici su zadovoljni napustili skup, sa nadom da će se ponovo okupiti, družiti, diskutovati, steći neka nova poznanstva i nova znanja, puni sindikalnog elana da društvo i okolinu u kojoj deluju menjaju na bolje, sindikalno se organizuju i sarađuju i uvek ističu značaj radnika kao pokretača svakog rasta.
Na kraju ću pokušati da interpretiram jednu misao profesora Bože Draškovića, koja je ostavila možda i najjači utisak na mene, a tiče se odnosa tržišta rada i tržišta proizvoda. Tema njegovog izlaganja podsetiću bila je ,,Sindikati u nacionalnoj ekonomiji“.
,,Cena paradajza na pijaci je 50 dinara, jer zakon ponude i tražnje formira kao takvu, živimo u vremenu kada i cena rada teži da bude ili već jeste formirana slobodno kao odnos ponude i tražnje…
Ali paradajz i čovek nisu isto…
Da paradajz ima moć organizovanja kakvu čovek ima, ustali bi svi paradajzi sa pijace i teško bi pristali da za 50 dinara završe u nekom kečapu.“

bottom