top
Please update your Flash Player to view content.

U Bačkoj Palanci uz podršku Regionalne fondacije za jugoistočnu Evropu FES-a, održan je 13. DKMT Međunarodni kamp mladih. Tema seminara bila je: "Razvoj sindikalnog pokreta i privlačenje novih članova, organizovanje postojećih članova i formiranje Sekcija mladih tamo gde ih nema".
Zadatak mladih i sindikalnih lidera bio je koncipiranje strategije na
poboljšanju položaja i razvoju organizovanja mladih kroz sindikalno delovanje.
Kroz diskusije učesnika
sve tri regije pokazuje se da su prava radnika u celom regionu sve manja, poslodavci diktiraju pravila igre, odnosno uslovi rada su sve nepovoljniji. Najveći broj učesnika na Kampu mladih, iz Rumunije i Mađarske zaposleno je u metalskoj delatnosti, gde su, kao i kod nas, ta radna mesta najmanje plaćena i pored toga što su najrizičnija i sa najtežim uslovima rada.

Veći deo seminara bio je posvećen aktuelnim izmenama i dopunama Zakona o radu o kojima se svakodnevno raspravlja i organizuju tribine.
U Mađarskoj, prema rečima predstavnika sindikata, svega 15-20% zaposlenih pripada sindikatu, ugašena je Sindikalna škola, donet je rigorozan Zakon o štrajku, takođe i novi Zakon o radu, gde ne postoji više prekovremeni rad, uvedena fleksibilizacija, ukinut dodatak na noćni i smenski rad, Vlast je diktatorska, sindikalci teže ka ukrupnjavanju jer su trenutno razjedinjeni, na državnom nivou je 10% nezaposlenih, a 500.000 mađara je napustilo zemlju u nadi da će negde dalje pronaći bolje uslove za egzistenciju.
Ni u Rumuniji situacija nije ništa bolja, prisutna je velika stopa nezaposlenosti, u periodu 2010 – 2012. godina donošenjem novog Zakona o radu u mnogome su smanjena radna prava, za 20% smanjene su zarade, a i zabeleženi su brojni napadi na sindikalne lidere, organizovano je preko 10 protesta gde je 2011. godine na jednom od protesta prisustvovalo preko 50.000 članova sindikata. Danas je u Rumuniji na vlasti liberano politička partija i situacija je malo bolja.
Zaključak predstavnika mladih i sindikalnih lidera iz sva tri regiona je svakako težnja da, kako danas tako i u budućem sindikalnom radu i organizovanju, sindikat okuplja i privlači što više članstva. Pronaći adekvatan način pridobijanja i omasovljenja članstva sindikata kroz mladost i iskustvo starijih lidera, jer je to jedini način da postignemo veće rezultate u daljem radu.


bottom