top
Please update your Flash Player to view content.

Završen je 13. Egzit festival, koji je po rečima organizatora bio jedan od najposećenijih do sada oborivši mnoge rekorde. Utisci posetilaca su različiti, ali tako to i biva na značajnim manifestacijama. Uostalom, nikad se ne može svima udovoljiti, a ne bi ni bilo dobro da su svi zadovoljni jer znamo da jedino sukobi mišljenja i ukusa stvaraju težnju ka poboljšanjima.

I evo kako je to bilo iz našeg ugla...
Sekcije mladih Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština i Sekcija mladih Saveza samostalnih sindikata Vojvodine spremno su dočekale Festival obezbedivši komplete karata za nekoliko svojih članova 2 meseca unapred. Danima pre majice su spremne za defile tvrđavom, reklamni materijal pažljivo je razvrstan, inspirisani promoteri nestrpljivo čekaju otvaranje kapija. Međutim, u poslednjem trenutku neprijatna vest i veliki šok za članove Sekcija stigla je iz organizacije Egzit. Uprkos dosadašnjoj praksi i dobroj saradnji, ove godine Sekcije nisu dobile štand na Sajmu nevladinih organizacija koji se dešava u sklopu Festivala. Razočarenje je bilo veliko, ali se odmah pristupilo pokušajima i pregovorima da organizator u poslednjem trenutku promeni odluku. Nažalost, odbijeni smo, uz obrazloženje da će se ove godine prilika pružiti organizacijama koje do sada nisu učestvovale i da nema ni malo mesta koje bi nam ponudili. Odluku smo ispoštovali, iako smo mišljenja da je veliki propust ne odobriti učešće predstavnicima najveće nevladine organizacije i jedine koja propagatora borbu za prava radnika. Ali, nismo dozvolili da se zatečenost povodom ove vesti razvije u indisponiranost već smo, u skladu sa našom borbenom prirodom, prionuli da tražimo rešenje. Razmatrajući opcije, shvatili smo da to što nam nije odobren štand ne znači da nam je zabranjeno učešće! Otišli smo na mesto dešavanja u davno spremljenim majicama, sa materijalom u rukama i dobrim raspoloženjem. I upravo ovo poslednje, čini nam se, bilo je ključno da nas kolege iz nevladinog sektora koje smo upoznali prethodnih godina, prepoznaju i velikodušno prime da sa njima delimo štandove! U neku ruku, dobro smo bili i došli jer je jedan deo štandova ostao prazan uprkos najavama organizatora da je sve puno.
Predvođeni elanom ženskog dela Sekcija, reklamni materijal je svakog dana brzo nestajao, a priča je intrigirala sagovorniike do duboko u noć kada su ih zvuci najrazličitijih muzičkih izvođača polako mamili i odvlačili pažnju i korake, te smo se i mi razmileli tvrđavom hraneći svoje muzičke apetite.
I pored nedaće koja nas je snašla, uspeli smo da se izborimo za naš prostor na Festivalu, i što je još važnije, shvatili smo da radimo dobar posao jer su naši poznanici iz nevladinog sektora, a sada slobodno možemo reči i drugari, spremno podržali našu ideju dajući nam priliku da sa njima delimo štand.


bottom