top
Please update your Flash Player to view content.

Fruškogorski planinarski maraton se od 1987. godine održava jednom godišnje, traje dva dana i na njemu učestvuje više hiljada ljudi. Namenjen je planinarima, maratoncima, planinskim biciklistima, ljubiteljima prirode i zaljubljenicima u Frušku Goru, zapravo svima koji žele ovakav vid rekreacije, a pravo učešća imaju svi, dok mlađi od 18 godina moraju biti u pratnji punoletne osobe. Prošlogodišnji maraton je posetilo više od 14000 posetilaca.

Fruškogorski maraton, 36. po redu, održao se i ove godine kao i uvek pod geslom: „Nije važno pobediti druge, važno je pobediti sebe!“ Prema prvim, nezvaničnim informacijama, na 36. Fruškogorskom maratonu startovalo je više od 17.000 ljudi! Pored domaćih maratonaca, bilo je i dosta gostiju iz inostranstva (Slovenije i ostalih republika bivše Jugoslavije, Mađarske, kao i iz drugih zemalja).
Sve prisutnija odsutnost mladih u društvenom dešavanju i aktivizmu mladih u Novom Sadu navela je članove Sekcije mladih da iniciraju upravo ovakvu vrstu okupljanja. Takođe, trend druženja putem interneta i društvenih mreža dodatno je pojačao želju članova Sekcije mladih da se druže licem u lice, gurkajući se i podupirući u šetnji kroz prirodu.
Zahvaljujući Savezu samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština članovi su bili ,,uniformisani” u nove svetloplave majice sa logoom Sekcije na mestu srca, te su kao takvi izazivali znatiželju i interesovanje kod ostalih učesnika. Dvadesetak članova Sekcije sa lakoćom su prevalili -Pripravnički istočni maraton- dužine 17.573km, dok su četiri člana u zalogaj uzeli -Mali zapadni maraton- (34.826km) i bez problema ga savladali. Na rastanku, uz poneko bolno stopalo i mnoštvo smeha, članovi su shvatili da je upravo ovo bilo potrebno da bi prikupili energiju za nove trke koje nadolaze.

 


bottom