top
Please update your Flash Player to view content.
Predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije, Milorad Vujasinović, najavio je da će se to udruženje žaliti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu povodom Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija ("Sl. glasnik RS", br. 116/2014 - dalje: Zakon).
Na okruglom stolu na temu "Od Ustavnog suda do Strazbura", Vujasinović je podsetio da je Ustavni sud potvrdio ustavnost tog Zakona, kao i usklađenost sa potvrđenim međunarodnim ugovorima, ali je dodao da penzioneri moraju da iskoriste sve mogućnosti da ostvare svoja prava, koja su im, kako kažu, uskraćena postupcima Vlade, Narodne skupštine i Ustavnog suda Republike Srbije.
On je naveo da je Zakonom oštećeno više od 700.000 penzionera kojima su umanjene penzije, ali donekle i oni kojima nisu umanjene penzije, jer su, kako je rekao, za godinu dana porasle cene proizvoda, elektroenergije, grejanja, poreza na imovinu.
Vujasinović tvrdi i da ih u nameri da se dalje bore za svoja prava podržava više od 300.000 članova.
Ustavni sud je utvrdio da nema osnova za pokretanje postupka za utvrđivanje neustavnosti Zakona i njegove nesaglasnosti sa potvrđenim međunarodnim ugovorima.
Izvor: Vebsajt Novosti, 30.10.2015.
         Paragraf lex04.11.2015.

bottom