top
Please update your Flash Player to view content.
Savez samostalnih sindikata Srbije uz podršku Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština, održao je danas, 19.04.2021.godine, u okviru kampanje sindikata za sigurnija radna mesta, akciju za podizanje svesti građana o bezbednosti i zdravlju na radu. U samom centru, kod "Katedrale", na raskrsnici putanja radnika najrazličitijih zanimanja, na mestu sudara najrazličitijih flajera, sindikalni aktivisti su informisali građane o stvarima koje im mogu sačuvati život, zdrav razum i dostojanstvo na radu.

Kako je u proteklom periodu velik broj loših posledica (povreda i smrtnih ishoda) zbog nedovoljnog poštovanja propisa za bezbednost i zdravlje na radu, ovo je bila jedinstvena prilika da skrenemo pažnju svim građanima na važnost ove teme. Uz prikaz primera za brigu o sigurnosti radnika (zaštitna oprema i obuke) deljeni su edukativni flajeri, a kroz neformalan razgovor zainteresovanim građanima deljeni su saveti za poboljšanje njihove sigurnosti i uslova na radu, ali i prikupljana njihova iskustva. Da je tema zaista važna dokazuje i činjenica da su građani sami prilazili i postavljali pitanja, mahom žaleći se na uslove rada i bezbednosst u svom preduzeću.

Iako je usko vezano za radnička prava, bezbednost i zdravlje na radu je tema još bliža osnovnim društvenim normama, pravu na život, pravu da se niko ne povredi ili što je još gore, da pogine. Sigurna radna mesta su tu da živote pojedinaca i porodica učine boljim i lakšim, da stvore novu vrednost i garantuju razvoj i napredak.

Posebna tema je svakako i rad na crno koji je možda i najizraženiji u privrednoj grani u kojoj su povrede najčešće ili makar najočiglednije i najfatalnije - u građevinarastvu. Sigurna radna mesta podrazumevaju poštovanje svih zakonskih propisa za bezbednost i zdravlje na radu, ali isto tako i ugovori o radu, te zdravstveni pregledi, obuke i usavršavanja.

Zato, sigurna radna mesta kao cilj nikada ne može biti preskup, prevaziđen ili nepotreban.

Siguran radnik je najbolji radnik.

Medijska pažnja posvećena ovom problemu ne može se meriti sa informisanjem o trivijalnostima i marginalnim problemima, senzacionalističkim događajima u životima poznatih ličnosti ili sportskim (ne)uspesima na primer, a opet, ova tema traje i trajaće duže od svih njih, jer rad i zdravlje na radu postoji otkad je čoveka i postojaće doveka. Kanal 9, u svom stilu, potrudio se da ova vest pronađe put do javnosti. Prilog možete pogledati OVDE.

bottom