top
Please update your Flash Player to view content.
Nova godina počela je lošom starom praksom. Ponovo je poginuo radnik u Novom Sadu. Ovoga puta radnik kablovske televizije starosti svega 33 godine pao je sa petog sprata stambene zgrade na Bulevaru Jovana Dučića 22 i preminuo na licu mesta.
    Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština izražava duboko saučešće porodici i prijateljima preminulog i postavljamo pitanje kako je moguće da se ovakve tragedije događaju ako su ispoštovane sve mere zaštite bezbednosti i zdravlja na radu? Ako su svi radnici prošli preglede za procenu sposobnosti rada na visini, ako su dobro obučeni i ako imaju sigurnosnu opremu? Da li su uopšte ispoštovani ovi najosnovniji uslovi za obavljanje ovakve vrste posla? Da li postoji odbor za bezbednost i zdravlje na radu u preduzeću koje je izvodilo radove? Da li su radnici prijavljeni i osigurani? Da li će neko odgovarati za ovo? Koliko još života treba da bude izgubljeno zbog nemara ili zarad profita od kojeg radnici najčešće dobiju samo mrvice? I na posletku, ali od čega sve i počinje – da li će se neko osetiti odgovorno, da li će nekog mučiti savest što nije uradio sve što je mogao za bezbednost svog radnika kojeg više ništa ne može vratiti?
    Ovim putem pozivamo sve poslodavce i radnike, ukoliko nemaju bezbedne uslove za rad, a ne znaju ni kako to da ostvare, da se obrate sindikatu kao partneru za pomoć i konsultacije, jer svima nam u interesu moraju pre svega biti ljudski životi.

Predsednik SSSNS i opština
Vladimir Gvozdenović

bottom