top
Please update your Flash Player to view content.
Odluka o visini minimalne cene rada u 2020. godini biće doneta sredinom septembra, a razgovori sa socijalnim partnerima uveliko traju, tvrde nadležni. S druge strane, u Savezu samostalnih sindikata Srbije kažu da razgovora još nije bilo, jer na poslednjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta oni nisu učestvovali zbog dešavanja u Republičkom geodetskom zavodu.
Zoran Mihajlović, sekretar SSSS ističe da samostalci čekaju poziv i da su spremni da pregovaraju. - Mislim da bi bilo realno da se minimalna zarada poveća na 32.000 dinara - kaže naš sagovornik. - Problem je što mi stalno pregovaramo o minimalnoj zaradi, a ne o minimalnoj ceni rada. Tek tada bi svi u Srbiji imali koristi.
Oba reprezentativna sindikata i dalje ne odustaju od ideje da povećanje ne treba da bude ispod deset procenata, odnosno da treba da bude donekle u visini minimalne potrošačke korpe. Koju će odluku na kraju Vlada doneti još niko ne može da predvidi, mada je ministar za rad još oko prvog maja izjavio da će glavni zadatak aktuelne vlade biti da se cena minimalne potrošačke korpe izjednači sa minimalcem.
- Poslodavcima se zarad povećanja minimalne zarade čine ustupci u vidu umanjenja poreza i doprinosa za zdravstveno i penziono osiguranje, a korist ima svega 350.000 radnika - kaže Mihajlović. - Ne bi trebalo ugrožavati rad ovih fondova zbog onih koji ne rade dobro, jer se minimalac po zakonu isplaćuje samo u preduzećima koja imaju problem u poslovanju.
Ministar Zoran Đorđević nedavno je najavio da će pritom biti potrebno voditi računa o rasterećenju privrede, ali i o interesima poslodavaca koji smatraju da bi povećanje minimalne cene rada realno trebalo da bude za najviše šest odsto, u odnosu na sadašnju cenu od 155 dinara po satu..
- Ukoliko se ne dogovorimo sa socijalnim partnerima, Vlada će presuditi - kaže ministar Đorđević.

- Ako se usaglasimo, izaći ćemo sa iznosom, ako ne, zna se procedura. Prošle godine kompromis nismo postigli. Nadam se da će ove godine biti drugačije.

U Uniji poslodavaca Srbije podsećaju da minimalac treba da raste u skladu sa mogućnostima privrede, sa rastom BDP i inflacije. Po njihovom mišljenju, ako je u Srbiji predviđen privredni rast od 3,5 odsto, a rast inflacije 1,5 do dva procenta godišnje, onda bi bilo logično da povećanje minimalca ne bude iznad pet, eventualno šest procenata.
Poslodavci uveravaju da je zahtev sindikata nerealan i neizdrživ za privredu, uz godišnji privredni rast od oko 3,5 odsto.
Izvor: Novosti

Koliko je realno, nerealno, a pre svega neophodno da se minimalac poveća, govore svakodnevni odlasci naših radnika, ne samo u razvijene evropske zemlje, već i u susedne, jer im se daleko više isplati da progutaju ponos i odu, nego da ovde nemaju šta da jedu. A ko će ostati da radi, videćemo, no, moguće je da će ipak najviše štete imati oni koji odbijaju da se minimalac poveća.

bottom