top
Please update your Flash Player to view content.

Stvorene osnove za veće zarade u Srbiji

Savez samostalnih sindikata Srbije smatra da su uspesima koje je postigla Vlada Srbije u poslednje dve-tri godine stvorene realne osnove za značajnije povećanje zarada u Republici.
Sprovođenjem mera fiskalne konsolidacije, što se najpre ogleda u značajnom smanjenju budžetskog deficita, smanjenju stope nezaposlenosti, povećanju stope zaposlenosti i brojnim drugim pozitivnim rezultatima, omogućeno je da se kontinuirano radi na uvećavanju zarada i pobolјšanju materijalnog i socijalnog položaja svih zaposlenih u Srbiji.
SSSS traži da ekonomski napredak zemlјe prati i porast standarda zaposlenih, jer je to, ne samo način da se smanje nejednakosti i siromaštvo, nego i sredstvo da se pokrene privredni rast i oporavak u kome će svi biti dobitnici.
A, da su plate u Srbiji na izuzetno niskom nivou, svedoči podatak da je za kupovinu prosečne potrošačke korpe u 2016. Godini bilo potrebno 1,5 prosečnih zarada, koja je prošle godine iznosila 374 evra.
U odnosu na prosečnu neto zaradu u 2008. godini (402 evra), ona je niža za 28 evra ili za 6,97 odsto. Tada je, podsećamo, za kupovinu prosečne potrošačke korpe bilo potrebno 1,3 prosečnih zarada.
I u odnosu na većinu zemalјa centralne i istočne Evrope, prosečna neto zarada u Srbiji je znatno niža.
Prema nedavno objavlјenom istraživanju Evropskog sindikalnog instituta i Evropske konfederacije sindikata (EKS), dok je prosečna neto zarada u Srbiji u 2015. godini iznosila 368 evra, u istoj godini ona je u Sloveniji iznosila 1.020 evra, Češkoj 745 evra, Hrvatskoj 750 evra, Slovačkoj 681 evro, Mađarskoj 559 evra, Rumuniji 427 evra, Crnoj Gori 497 evra, Bosni i Hercegovini 427 evra, itd.
U odnosu na Srbiju, prosečna neto zarada bila je niža samo u Makedoniji, gde je iznosila 365 evra i Bugarskoj 361 evro.
Ni radnici u Evropskoj uniji nisu zadovolјni svojim standardom. Ni oni, kako ističu u EKS-u, ne osećaju ekonomski oporavak, budući da su plate u sedam zemalјa članica tog bloka danas niže nego pre osam godina, dok su plate u 18 zemalјa rasle mnogo sporije tokom sedam postkriznih godina nego u osam godina pre izbijanja krize 2008. godine.
U EKS ukazuju da je to „vrlo loša vest ne samo za radnike i njihove porodice, već i za biznis, jer ako radnici imaju manje sredstava za trošenje onda trpe i kompanije".
EKS je nedavno započela kampanju «Evropi treba povećanje plate – vreme je za naš oporavak», u kojoj aktivno učestvuje i SSSS.
Smatramo da je došlo vreme za stvarni oporavak i radnika u Srbiji.

bottom